Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Kiespijn

Het is een van de meest voorkomende pijnklachten: kiespijn. Er zijn diverse oorzaken van kiespijn, zoals een ontsteking of kapotte vulling. Een kloppende, zeurende of stekende pijn in uw mond kan duiden op kiespijn. Het is belangrijk u tijdig te laten behandelen door een professionele tandarts.

Tandartspraktijk Plantage Middenlaan

 • Ervaren tandheelkundige specialisten
 • Behandelplan op maat voor het verhelpen van uw klachten
 • In het geval van spoed dezelfde dag een afspraak
 • Ruime openingstijden: ook in de avonden en op zaterdag

Kim Woerd uit Amsterdam: Ik kon de pijn niet langer verdragen. Gelukkig kon ik snel terecht bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. De tandarts was heel vriendelijk en nam alle tijd. Mijn kiespijn is weer helemaal verdwenen.
Bekijk meer klantervaringen

Wat is kiespijn?

Bij kiespijn treedt er een plotselinge pijn in uw mond op. Het gaat vaak om een kloppende, stekende of zeurende pijn die steeds erger wordt. Ook is het nuttigen van koude of warme voedingsmiddelen zeer gevoelig. Kiespijn bestaat in twee verschillende vormen: acute en voortdurende kiespijn. Zo kan kiespijn plotseling opkomen in een heftige vorm, maar kan het ook in zwakke mate beginnen waarna de pijn steeds erger wordt. Het is verstandig om uw klachten tijdig te laten behandelen door de tandarts.

Symptomen: herken kiespijn

Herkent u een van onderstaande symptomen van kiespijn? Neem dan direct contact met ons op.

 • Kloppende, zeurende of stekende pijn
 • Gevoeligheid bij het nuttigen van warme of koude voedingsmiddelen
 • Pijnprikkels tijdens het kauwen
 • Opgezwollen wang, tandvlees of lymfeklieren in de hals

Verschillende oorzaken van kiespijn

Kiespijn komt in verschillende varianten voor en kent diverse oorzaken. Hieronder lichten we veelvoorkomende oorzaken toe.

Gaatjes

De bekendste oorzaak van kiespijn zijn gaatjes, ook wel cariës genoemd. Door tandplak op de tanden en onvoldoende mondhygiëne ontstaan gaatjes. Frisdranken, ongezonde voeding en het aantal eetmomenten op een dag kunnen invloed hebben op op gaatjes.

Ontsteking aan de wortel

Een val, lekkende vulling of tandbederf kunnen leiden tot een ontsteking aan de wortel. De tandarts ontdekt een ontsteking met behulp van een röntgenfoto. Met een wortelkanaalbehandeling verwijdert de tandarts de ontsteking.

Ontstoken tandvlees

Ontstoken tandvlees is in de meeste gevallen gezwollen, rood van kleur en pijnlijk. Daarnaast bloedt het vaak. We noemen het eerste stadium van ontstoken tandvlees gingivitis. In een gevorderd stadium spreken we van parodontitis.

Blootliggende tandhalzen

Door een verkeerde manier van tandenpoetsen of een tandvleesontsteking kunnen uw tandhalzen bloot komen te liggen. Het nuttigen van warme of koude voedingsmiddelen is hierdoor pijnlijk.

Tanderosie

Door zuren vanuit het lichaam of zuren van buitenaf het lichaam kan tandglazuur wegslijten. Dit noemen we tanderosie. Het wegslijtende glazuur vergroot de kans op kiespijn.

Abces

Een ontsteking noemen we een abces. Een abces herkent u aan pijn bij het kauwen of pijn wanneer u de plek aanraakt. Ook kan er zwelling van de hals en wang optreden. Met een foto achterhalen we de exacte positie.

De juiste behandeling bij kiespijn

Afhankelijk van uw kiespijn bepalen we de juiste behandeling. We kunnen er zo voor kiezen om een gaatje te vullen, een wortelkanaalbehandeling uit te voeren of het abces te verwijderen. De tandarts achterhaalt eerst uw klachten, maakt een röntgenfoto en stelt op basis hiervan een behandelplan op maat op. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Is de pijn niet meer uit te houden? Onze spoed tandarts staat elke dag van de week voor u klaar.

Kosten en vergoeding behandeling

Kinderen tot 18 jaar zijn vanuit de basisverzekering vergoed voor de meeste tandheelkundige behandelingen. Wanneer u 18 jaar of ouder bent en een aanvullende verzekering heeft, krijgt u enkele kosten voor de behandeling van kiespijn vergoed. Doe de zorgvergoedingcheck of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden.

Amber Fol uit Amsterdam: Ik werd ineens overvallen door hevige kiespijn. Gelukkig kon ik direct terecht bij de spoed tandarts van Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. Zeer deskundige en vriendelijke tandarts. Ik kan weer zonder pijn alles eten.
Bekijk meer klantervaringen

Tips om kiespijn te voorkomen

Helaas is kiespijn niet volledig te voorkomen. Wel verkleint u de kans met een goede mondhygiëne. Bekijk onze tips:

 • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag twee minuten lang.
 • Reinig uw tanden met flossdraad of ragers.
 • Gebruik fluoridetandpasta: fluoride is een natuurlijke stof die uw tandglazuur verhardt.
 • Gebruik een tandenborstel met zachte borstelkop om uw tandvlees te beschermen.
 • Vervang uw tandenborstel elke drie maanden.
 • Vermijd zure en zoete voeding en dranken zoveel mogelijk.
 • Breng twee keer per jaar een bezoek aan de tandarts voor een periodieke controle en aan de mondhygiënist voor een grondige reiniging.

Veelgestelde vragen over kiespijn

Hoelang blijf ik nog pijn houden na het vullen van een gaatje?

Na de behandeling van kiespijn kunt u nog een aantal dagen pijnprikkels ervaren. Zeker wanneer de vulling dichtbij de tandwortel ligt. Gemiddeld trekt deze pijn na twee tot drie dagen weg afhankelijk van het type behandeling. Mocht een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, kunt u tot 2 weken na de behandeling last van napijn hebben. Neem contact met ons op wanneer de pijn blijft aanhouden.

Mag ik pijnstillers gebruiken wanneer ik last heb van kiespijn?

U mag gerust pijnstillers gebruiken om de kiespijn te onderdrukken. We raden het gebruik van ibuprofen en paracetamol aan, omdat deze pijnstillers ontstekingsremmend werken. U kunt dit ook gecombineerd gebruiken, omdat ze beide op een andere manier werken. Houd hierbij wel het advies in de bijsluiter aan. Daarnaast werkt het om uw mond te spoelen met kruidenthee of licht gezouten water.

Doet het pijn om kiespijn te verhelpen?

Afhankelijk van uw klachten bepalen we hoe we u behandelen. Indien nodig geven we u een plaatselijke verdoving, zodat u tijdens de behandeling geen pijn ervaart.

Maak een afspraak voor het verhelpen van uw kiespijn

Heeft u last van kiespijn? Maak dan direct een afspraak bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan in Amsterdam. Onze tandartsen helpen u graag van uw klachten af. Neem contact met ons op via 020 420 4367 of vul onderstaand contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.