Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het deel dat boven het tandvlees zichtbaar ia, de wortel zit daaronder in de kaak verankerd. In iedere wortel zit een kanaal: het wortelkanaal. Dit is gevuld met levend weefsel, de pulpa. Dit weefsel bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.

Als een tand of kies aangetast wordt door tandbederf (cariës) of door een val, kunnen er bacteriën bij het wortelkanaal komen. Daardoor raakt de zenuw ontstoken en kan uiteindelijk afsterven. Een ontstoken pulpa is vaak pijnlijk, maar soms geeft de ontsteking geen klachten. Door de infectie van het wortelkanaal ontstaat er ook een ontsteking in het kaakbot direct rondom de wortel.

Tandarts Plantage Middenlaan

  • Gespecialiseerde endodontoloog
  • Directe behandeling bij ernstige pijnklachten
  • Ruime openingstijden: zeven dagen per week geopend

Op een röntgenfoto is zo’n ontsteking vaak goed te zien. Een ontstoken zenuw en een ontsteking in het kaakbot zijn niet alleen pijnlijk, maar leveren ook een gevaar voor tand of kies op. Een behandeling altijd nodig omdat uw lichaam de ontsteking niet zelf tegen kan gaan.

Ook voorkomt u met een wortelkanaalbehandeling dat het ontstoken gebied zich uitbreidt naar het kaakbot. Daarom zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel een endodontologie behandeling genoemd. Heeft u na een eerdere wortelkanaalbehandeling nog last van klachten, dan kunt u zich opnieuw laten behandelen (her-endo).

Soms ontstaan pijnklachten langzaam. U ervaart dan misschien al een paar maanden steeds meer pijn bij koud of warm drinken. Maar ook plotselinge hevige pijnklachten komen voor. Wilt u geen wortelkanaalbehandeling laten uitvoeren? Dan is het mogelijk om de tand of kies te laten trekken en eventueel te vervangen met een implantaat.

Jolanda Dong uit Amsterdam: Door alle enge verhalen zag ik best op tegen de wortelkanaalbehandeling. Gelukkig deed het helemaal geen pijn en was ik na de behandeling weer snel verlost van mijn klachten.
Bekijk meer klantervaringen

HOE ONTSTAAT EEN ONTSTOKEN WORTELKANAAL?

Elke tand of kies heeft een wortel en in iedere wortel bevinden zich een of meerdere kanalen. Deze kanalen zijn gevuld met pulpa, een combinatie van bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. De pulpa kan door een val, tandbederf (cariës) of een lekkende vulling ontstoken raken. Als de tandpulpa eenmaal ontstoken is, zal deze niet meer genezen. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot, waardoor de ontsteking zich kan uitbreiden en andere tanden of kiezen aantasten.

PIJNKLACHTEN BIJ ONTSTOKEN TANDWEEFSEL

Wanneer de pulpa aan de binnenkant van je tand of kies ontstoken is, wordt dit ook wel een zenuwontsteking genoemd. De zenuw is erg gevoelig, waardoor kan dit erg pijnlijk zijn. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor een ontstoken wortelkanaal:

  • Een zeurderige, kloppende pijn
  • Extreem gevoelige tanden bij het kauwen
  • Gevoelige tanden bij warmte of kou
  • Uitstralende pijn naar kaak, wang of oor

DE WORTELKANAALBEHANDELING

Vaak behandelt uw eigen tandarts u bij een wortelkanaalbehandeling. Het kan echter voorkomen dat deze u doorverwijst naar een tandarts-endodontoloog, omdat de behandeling te complex is door een kromme wortel of niet goed zichtbare kanalen. Bij complexe wortelkanaalbehandelingen wordt u binnen de praktijk doorverwezen naar onze endodontoloog Sune Demant. De behandeling van de ontstoken tand of kies bestaat altijd uit de volgende vijf stappen. Het aantal afspraken dat nodig is voor de behandeling hangt af van de gezondheid van de tand en de kromming van het kanaal.

Stap 1: vooronderzoek

Eerst maakt de tandarts of endodontoloog een röntgenfoto van de tand of kies. Ook voert hij een percussietest en koudetest uit. U bespreekt samen de behandelmogelijkheden en u krijgt de gelegenheid om vragen te stellen over de behandeling. Soms is behoud van de tand of kies niet mogelijk en moet de tandarts het element trekken.

Stap 2: verdoving

De specialist verdooft de omgeving van de ontstoken tand of kies door verdovingsvloeistof te injecteren. Soms is een verdoving niet nodig, bijvoorbeeld als er geen gevoel meer in de tand zit als de zenuw al is afgestorven.

Stap 3: aanleggen van rubberdam

Om zo steriel mogelijk te werken, plaatst de tandarts of endodontoloog een rubberen lapje – ook wel een cofferdam genoemd – over de tand of kies. Op deze manier wordt de tand geïsoleerd en kunnen er geen bacteriën bij de tand of kies komen wanneer de tandarts deze aan de bovenkant openmaakt. Ook beschermt de rubberdam de mondholte tegen spoelmiddelen en kleine instrumenten die de tandarts tijdens de behandeling gebruikt.

Stap 4: verwijderen van pulpa en vullen kies

Vervolgens maakt de behandelaar uw tand of kies aan de bovenkant open en wordt het ontstoken weefsel verwijderd. De specialist gaat op zoek naar de kanalen en maakt met kleine vijltjes de wortelkanalen iets breder om ruimte te maken voor het spoelmiddel. Met dit spoelmiddel worden de kanalen goed schoongespoeld en het ontstoken weefsel verwijderd. De specialist maakt een röntgenfoto om te checken of de kanalen correct zijn behandeld. De ruimte die ontstaat door de kleine vijltjes wordt opgevuld met rubberen stiftjes en afgewerkt met een normale vulling.

Mocht de tand of kies erg zwak zijn, dan kan het plaatsen van een kroon geadviseerd worden. De tand of kies wordt dan afgedicht met een tijdelijke vulling en u krijgt een vervolgafspraak voor het plaatsen van de kroon.

Stap 5: herstel en controle

Vaak zijn de klachten direct na een wortelkanaalbehandeling verdwenen. Het komt soms voor dat u napijn ervaart. Deze pijn kunt u het beste bestrijden met paracetamol en ibuprofen. Mocht de napijn na 2 weken nog steeds aanhouden, dan kunt u het beste contact opnemen met de praktijk. Na een jaar kunt u terugkomen voor controle, waarbij opnieuw een röntgenfoto wordt gemaakt om te bekijken of de ontsteking goed is genezen.

PIJNBESTRIJDING NA DE BEHANDELING

Tijdens de wortelkanaalbehandeling voelt u dankzij de plaatselijke verdoving vrijwel niets. Na de behandeling kan er napijn optreden. U kunt deze pijn bestrijden met paracetamol en ibuprofen. Hanteer de maximale dagelijkse dosis. Neem contact met ons op via 020 420 4367 wanneer de pijn na 1 tot 2 weken nog niet afneemt of wanneer u een dikke wang krijgt.

Jan Doesen uit Amsterdam: Mijn kiespijn was zo heftig dat ik niet langer kon wachten. Gelukkig kon ik direct terecht bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. De tandarts legde tijdens de wortelkanaalbehandeling exact uit wat hij ging doen. Prettige en persoonlijke service!
Bekijk meer klantervaringen

HERBEHANDELING VAN EEN WORTELKANAALBEHANDELING

In sommige situaties moet u een tweede behandeling ondergaan, ook wel her-endo genoemd. Dit is nodig wanneer de ontsteking na de wortelkanaalbehandeling niet goed geneest of wanneer u opnieuw last krijgt van klachten. Tijdens de nieuwe behandeling reinigt en vult de endodontoloog de wortelkanalen voor een tweede keer. Ook maakt de tandarts een röntgenfoto om het verloop van de behandeling zorgvuldig te controleren.

KOSTEN VAN DE WORTELKANAALBEHANDELING in 2024

Wilt u weten met welke kosten u rekening dient te houden? Hieronder vindt u een overzicht van de kosten van een wortelkanaalbehandeling bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. De kosten variëren van € 400,- tot € 700,- afhankelijk van het aantal wortelkanalen in een tand of kies en de complexiteit van de behandeling. De tandarts informeert u vooraf aan de behandeling over de exacte kosten in uw situatie.

Verdoving en narcosebehandeling
A10 Geleidings-, infiltratie- en/of intraligamentaire verdoving€17,60
Vullingen
V93 Direvlaksvulling composiet€88,00
Consultatie en diagnostiek
Wortelkanaalbehandeling
E04 Toeslag voor kosten bij gebruik van roterende nikkeltitanium instrumenten€58,12
E17 Wortelkanaalbehandeling per element met 4 of meer kanalen€295,68
E85 Elektronische lengtebepaling€17,60
Aanbrengen Rubberdam
C022 Droogleggen elementen door middel van een rubberen lapje€14,08
Toeslagen bij complicaties bij wortelkanaalbehandelingen
E55 Behandeling dichtgeslibd of verkalkt wortelkanaal€35,20
E56 Voorgezette behandeling bij weefselschade van de tandwortel€49,28
Gebruik operatiemicroscoop
E86 Gebruik operatiemicroscoop bij wortelkanaalbehandeling€95,04
Kronen en bruggen
R31 Opbouw plastisch materiaal€70,40
Maken en/of beoordelen foto’s
X10 Maken en beoordelen kleine röntgenfoto€19,71

Bekijk hier de volledige tarievenlijst.

VERGOEDING DOOR DE ZORGVERZEKERAAR

Bij een leeftijd tot 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar een wortelkanaalbehandeling vanuit de basisverzekering. Wanneer u 18 jaar of ouder bent, krijgt u de behandeling in de meeste gevallen (voor een gedeelte) vergoed indien u een aanvullende verzekering heeft. Raadpleeg uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en hoogte van de vergoeding.

VEELGESTELDE VRAGEN

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact op met een van onze assistentes via 020 420 4367 of stuur ons uw vraag via het contactformulier onderaan de pagina.

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

De afspraak kan een half uur duren, maar ook tweeëneenhalf uur. Dit hangt onder andere af van het aantal te behandelen kanalen en de complexiteit van de behandeling. Zo heeft een tand vaak maar één kanaal terwijl een kies er altijd meerdere heeft. Daarnaast zorgt een lastige positie van de tand en krom lopend wortelkanaal ervoor dat de tandarts meer tijd nodig heeft. Bij een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd. Daarom duurt de herbehandeling meestal langer dan de eerste wortelkanaalbehandeling.

Doet de wortelkanaalbehandeling pijn?

De tandarts verdooft het gebied rondom de tand en wortel volledig waardoor u niet bang hoeft te zijn voor pijn tijdens de behandeling. En wanneer de ontsteking al vergevorderd is, is het gevoel uit de tand of kies soms al verdwenen. De tandarts stelt dit vast met verschillende sensibiliteitstesten zoals een koude of warme test.

Heb ik last van pijn na de behandeling?

Na de behandeling kunt u nog een tijdje pijnklachten ervaren. Slik hiervoor bij erge pijn paracetamol of ibuprofen. Wanneer u na twee weken nog steeds last heeft, moet u contact opnemen voor een controleafspraak.

Wie voert een wortelkanaalbehandeling uit?

Veelal voert uw eigen tandarts een wortelkanaalbehandeling uit. In het geval van een complexe wortelkanaalbehandeling verwijzen we u door naar onze tandarts-endodontoloog Sune Demant.

Hoelang gaat de ontstoken tand of kies mee?

Na de wortelkanaalbehandeling is het lichaam in staat om de ontsteking zelf verder aan te pakken en na een paar jaar is deze vaak helemaal verdwenen en niet meer zichtbaar op röntgenfoto’s. Natuurlijk blijft een goede mondhygiëne belangrijk zodat bacteriën geen kans krijgen om de tanden opnieuw aan te tasten.

Is een wortelkanaalbehandeling risicovol?

Tijdens de behandeling zijn er verschillende complicaties mogelijk. Deze zal de tandarts altijd met u bespreken. Zo komt het soms voor dat tijdens het reinigen van het kanaal het vijltje afbreekt waardoor deze in de tand blijft zitten. En wanneer het kanaal krom loopt, is het mogelijk dat het vijltje de wortel van de tand of kies doorboort. Gelukkig komen deze complicaties vrijwel nooit voor.

Zijn er ook alternatieve behandelingen mogelijk?

Wanneer u de behandeling niet ziet zitten, is het mogelijk om de tand of kies te trekken. Wij zullen dit echter altijd pas als laatste optie adviseren. Ook kan de tandarts ervoor kiezen om een kroon te plaatsen in plaats van een normale vulling indien de tand of kies erg verzwakt is.

Wat zijn de verschillen tussen een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling en een zenuwbehandeling zijn twee verschillende benamingen voor dezelfde tandheelkundige ingreep waarbij ontstoken weefsel verwijderd wordt.

INPLANNEN VAN EEN WORTELKANAALBEHANDELING

Neem contact op met Tandartspraktijk Plantage Middenlaan voor het maken van een afspraak. Dit kan telefonisch via 020 420 4367 of via onderstaand contactformulier. Onze tandartsen helpen u graag van uw pijnklachten af.

Neem contact op

Neem voor een afspraak contact met ons op via het telefoonnummer 020 420 4367 of stel ons een vraag via het onderstaande contactformulier.