Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Mondhygiënist

Een goede mondhygiëne is niet alleen van groot belang voor de gezondheid van uw tanden en tandvlees, maar ook voor uw algemene gezondheid. Door voldoende aandacht aan uw mondhygiëne te besteden voorkomt u veel tandheelkundige problemen.

 • Deskundig team van tandheelkundig specialisten
 • Preventie van mondproblemen
 • Persoonlijk behandelplan

We raden aan om tweemaal per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met tandarts en mondhygiënist. Maak een afspraak met de mondhygiënist in onze moderne tandartspraktijk aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam-Oost via het telefoonnummer 020 420 4367 of via het contactformulier.

Preventie van gebitsproblemen

Een van de belangrijkste taken van onze tandartsen, mondhygiënisten en preventieassistentes is het voorkomen van problemen aan uw gebit. Door een goede mondhygiëne worden vrijwel alle tandheelkundige problemen voorkomen, zoals een vervelende mondgeur en tandvleesproblemen. Om uw gebit zo schoon mogelijk te houden en gebitsproblemen te voorkomen adviseren wij u om twee keer per jaar een gecombineerde afspraak in te plannen met de tandarts en mondhygiënist. De tandarts controleert uw gebit op problemen en de mondhygiënist zorgt voor een grondige reiniging van uw tanden, kiezen en tandvlees. Bovendien geven onze specialisten advies over de verzorging van uw tanden en tandvlees.

Bezoek de mondhygiënist bij klachten

Heeft u klachten, dan verwijst de tandarts u door naar de mondhygiënist. Wanneer de tandarts u niet heeft doorverwezen, kunt u er ook zelf voor kiezen om een afspraak te maken. U heeft geen verwijzing van de tandarts nodig. Bij de volgende klachten is het verstandig om een mondhygiënist te bezoeken:

 • Tandsteen, tandplak of aanslag op uw tanden
 • Bloedend, rood of gezwollen tandvlees
 • Slechte adem
 • Vieze smaak in uw mond
 • Terugtrekkend tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Vaak gaatjes
 • Loszittende tanden of kiezen

Behandelingen bij de mondhygiënist

Indien u een behandeling ondergaat bij onze mondhygiënist, voeren wij eerst een PPS meting uit. Hierbij wordt de ruimte tussen het tandvlees en uw tanden en kiezen gemeten. Deze meting werkt als volgt: uw tandvlees krijgt een PPS-score tussen de 1 en 3. Op basis van deze score bepalen wij welke behandeling u nodig heeft.

PPSOmschrijving
1Er zijn pockets tot en met 3 mm. en het tandvlees is voldoende gezond. Met instructies en behandelingen wordt gestreefd om dit te behouden.
2Bij deze score zijn er pockets tot en met 5 mm en bevindt de gezondheid van uw tandvlees zich op een kantelpunt. Er is waarschijnlijk al sprake van botafbraak. Aanvullende mondhygiëne behandelingen zijn noodzakelijk om pockets te verminderen. Het is mogelijk dat er direct aanvullend onderzoek gedaan moet worden door middel van een parodontiumstatus en een intensief parotraject te starten.
3Met PPS 3 zijn er pockets van 6 mm of dieper gesignaleerd. Ook is er sprake van botverlies rondom één of meerdere tanden of kiezen. Hierdoor is het meestal noodzakelijk om uitgebreider onderzoek te doen en een intensief parotraject te starten.

*Er is sprake van gingivitis als er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees. Indien de ontsteking zich verder uitbreidt naar het kaakbot, spreken we van parodontitis.

Overzicht van behandelingen

Onze mondhygiënisten voeren de volgende behandelingen uit aan uw gebit:

 • Verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag
 • Aanbrengen van fluoride
 • Sealants aanbrengen
 • Vullingen polijsten
 • Gladmaken van worteloppervlakken
 • Reinigen van worteloppervlakken onder het tandvlees
 • Advies en voorlichting geven over gaatjes en tandvleesproblemen

Tarieven

Hieronder vindt u een overzicht van de tarieven van veel voorkomende behandelingen bij onze mondhygiënisten. Voor een volledig overzicht bekijkt u de tarievenpagina.

M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 min€ 15,78
M02Consult voor evaluatie van preventie, per 5 min€ 15,78
M03Gebitsreiniging, per 5 min€ 15,78
M05Niet-restauratieve behandeling van cariës in het melkgebit€ 31,86
M40Fluoridebehandeling€ 17,60
T022Grondig reinigen wortel, standaard€ 28,16
T012Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus€ 204,16

Vergoeding van de kosten voor mondhygiëne

De kosten voor een behandeling bij een mondhygiënist vallen niet onder de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering voor de tandarts heeft afgesloten, worden de kosten voor de mondhygiënist vaak wel vergoed. Vraag dit voor de zekerheid na bij uw zorgverzekeraar, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. De kosten van de mondhygiënist voor kinderen jonger dan 18 jaar worden wel vergoed binnen de basisverzekering. Voor kinderen is er dus geen aanvullende verzekering nodig. Op onze site kunt u bekijken of uw zorgverzekering de kosten vergoedt. Doe de zorgvergoedingscheck.

Onze mondhygiënisten en preventieassistenten

Bij Tandarts Plantage Middenlaan hebben wij meerdere mondhygienisten en preventieassistenten in dienst die u graag helpen met het optimaliseren van uw mondgezondheid. Wij stellen het team graag aan u voor: Klik hier.

Veelgestelde vragen over mondhygiëne

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Wat doet een mondhygiënist?

Veel patiënten vragen welke behandelingen de mondhygiënist uitvoert en wat nou precies het verschil is tussen een mondhygiënist en een de tandarts. Zowel de mondhygiënist als de preventieassistenten en de tandartsen zijn er om u te behandelen en u te adviseren en informeren over preventie van gebitsproblemen. De basis van preventie is een goede mondhygiëne. Waar de behandelingen van de tandarts heel breed zijn, focust de mondhygiënist zich hoofdzakelijk op de reiniging van uw gebit en tandvlees en op preventie.

Wordt een behandeling door mijn verzekering vergoed?

Een behandeling door een mondhygiënist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Met een aanvullende tandartsverzekering worden de kosten van een mondhygiënische behandeling vaak voor een bepaald bedrag of een percentage vergoed. Omdat de behandeling veelal gedeeltelijk vergoed wordt, adviseren we u om voorafgaand aan de behandeling contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Om u meer inzicht te geven in de vergoeding van een behandeling bij de mondhygiënist, kunt u hier de vergoedingscheck doen.

Wanneer ga ik naar de mondhygiënist?

Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te raden wanneer u klachten aan uw tanden, kiezen of tandvlees ervaart, bijvoorbeeld:

 • Klachten over tandaanslag, zoals vaak terugkerend tandsteen of tandplak;
 • Klachten aan uw tanden, zoals vaak terugkerende gaatjes of loszittende tanden;
 • Klachten aan uw tandvlees, zoals terugtrekkend, bloedend, of gezwollen tandvlees;
 • Een slechte adem waar u niet van af komt;
 • Een blijvende vieze smaak in uw mond.

Als u ter controle bij de tandarts bent, wordt u doorverwezen wanneer u specifieke klachten heeft die van toepassing zijn op mondhygiëne. U kunt ook zelf een afspraak maken bij de mondhygiënist, een doorverwijzing van de tandarts is niet noodzakelijk.

Waarom ga ik naar de mondhygiënist?

Een goede mondhygiëne is essentieel om gebitsproblemen te voorkomen. De basis van een goede mondhygiëne is preventie. Een bezoek aan de mondhygiënist is aan te raden wanneer u klachten heeft die duiden op problemen met uw tanden, kiezen of tandvlees. Periodieke controle door de mondhygiënist en goede preventiemaatregelen zorgen ervoor dat de kans op problemen aan uw gebit aanzienlijk worden verminderd.

Afspraak maken bij de mondhygiënist

Als u op zoek bent naar een goede mondhygiënist in Amsterdam, dan bent u bij tandartspraktijk Plantage Middenlaan aan het juiste adres. Vul voor vragen of om direct een afspraak te maken het onderstaande contactformulier of bel met telefoonnummer 020 420 4367.