Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Implantaten

Een implantaat kan geplaatst worden wanneer u een tand verloren heeft en uw gebit geschikt is voor implantaten. Tijdens een afspraak met de tandarts of implantoloog wordt bepaald of u in aanmerking komt voor implantaten (zie ook: klikgebit).

Een implantaat is een kunstwortel van titanium. Het implantaat vervangt een of meerdere tanden of kiezen doordat de tandarts een kroon, brug of klikgebit op het schroefvormige implantaat plaatst. Titanium wordt niet afgestoten door het bot en het omliggende tandvlees. Zodra het implantaat is vastgegroeid kan de tandarts een kroon of brug plaatsen.

Tandarts Plantage Middenlaan:

  • Tandheelkundig specialisten: ervaren tandartsen en implantologen
  • Persoonlijk behandelplan voor deskundige restauratie van uw gebit
  • Ruime openingstijden: op zaterdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur
  • Hoge kwaliteit implantaten van Straumann en BionMed

Behandeling

Voor het plaatsen van een implantaat plannen we vier behandelingen in. Eerst onderzoeken we het probleem en bedenken we een oplossing. Vervolgens plaatsen we het implantaat en bij de laatste behandeling plaatsen we een kroon, brug of prothese op het implantaat.

Consult en diagnose

Tijdens de eerste afspraak bespreekt de implantoloog het probleem en de mogelijkheden met u. Wij vragen u naar uw algehele gezondheid, medicijngebruik en medische complicaties bij eerder uitgevoerde tandheelkundige behandelingen.

De tandheelkundig-radioloog maakt in een aparte afspraak een CBCT Scan van (een gedeelte van) de kaak. Een CBCT Scan is een 3D röntgenfoto die duidelijk weergeeft hoe en waar de zenuwbanen precies lopen of hoeveel bot precies aanwezig is.

Met een CBCT Scan kunnen zeer nauwkeurig 3 dimensionale beelden worden gemaakt van:

  • de ligging van de zenuwkanalen;
  • de positie van tanden en kiezen in de kaak;
  • de ligging en vorm van de kaakbijholte (sinus maxillaris);
  • de hoeveelheid beschikbare bot voor het plaatsen van implantaten;
  • aanwezigheid van ontstekingen;
  • aanwezigheid van onbegrepen pijnklachten (bijvoorbeeld de aanwezigheid van wortelfracturen);
  • het opsporen van wortelkanalen.

De tandheelkundig-radioloog bespreekt de resultaten van de CBCT Scan direct met u. De implantoloog ontvangt later een rapport met de resultaten.

Voor de diagnose maken wij gebruik van een CBCT scan. Dit is een driedimensionale scan waarmee de implantoloog controleert of een implantaat de juiste oplossing is.

Plaatsing van de implantaten

De implantoloog verdooft uw mond en brengt het implantaat operatief aan in het kaakbot. Hij voorziet het implantaat van een tijdelijke afdekking, een zogenaamde healing cap. Na zeven tot tien dagen komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen. De implantoloog controleert dan direct of de wond goed geneest. De genezing duurt circa acht tot twaalf weken, afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid kaakbot. Tijdens deze periode dient u uw gebit goed te reinigen.

Wanneer er te weinig kaakbot is, kan de implantoloog een zogenaamde Guided Bone Regeneration doen. Hierdoor kan het geslonken deel van het bot opnieuw worden hersteld. De implantoloog kan het bot opbouwen tijdens de behandeling voor het plaatsen van het implantaat (meer informatie).

Kroon, prothese of brug

Zodra de wond volledig is genezen en het implantaat is vastgegroeid maken we een gebitsafdruk. Met behulp van deze afdruk vormen en plaatsen we in een volgende afspraak de kroon, prothese of brug. Om de goede gezondheid van het tandvlees en de conditie van de kroon, brug of prothese te behouden dient u regelmatig op controle te komen. Zo zorgen we dat uw implantaten een lange levensduur hebben.

Tarieven voor implantaten

De exacte kosten voor het plaatsen van implantaten verschillen per patiënt, omdat iedere situatie uniek is. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u een persoonlijke begroting waarin alle kosten zijn opgenomen.

Vergoeding van implantaten

Heeft u een basisverzekering, dan worden implantaten over het algemeen niet vergoed. Enkel bij ernstige ontwikkelstoornissen of groeistoornissen vergoedt uw zorgverzekeraar implantaten vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden implantaten meestal wel vergoed. Doe de zorgvergoedingscheck of raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding voor implantaten.

Veelgestelde vragen over implantaten

Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien u graag van meer informatie.

Wat is een implantaat?

Een implantaat wordt gebruikt als basis om verloren tanden en/of kiezen te vervangen. Het is een titanium schroefje dat ingezet wordt ter vervanging van tanden of kiezen. Het implantaat wordt in het kaakbot geplaatst. Na verloop van tijd groeit het implantaat vast in het bot waarna er een kroon of brug op bevestigd kan worden.

Wanneer kies ik voor implantaten?

Implantaten zijn een goede optie wanneer u één of meerdere tanden en/of kiezen verloren bent of dreigt te verliezen. Ook wanneer u problemen ondervindt van uw kunstgebit of prothese kan een implantaat een goed alternatief zijn. Met implantaten kiest u voor een duurzame vervanging van uw tanden en/of kiezen.

Worden implantaten vergoed door mijn zorgverzekering?

Implantaten worden in veel gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering. Enkel bij uitzonderingen worden implantaten vanuit de basisverzekering vergoed, zoals bij een ontwikkel- of groeistoornis waardoor tanden en/of kiezen verloren zijn gegaan.  De tandarts-implantoloog vult hiervoor een speciale aanvraag in.

Veelal worden implantaten vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Daarnaast is de vergoeding vaak een bepaald bedrag of een percentage van de totale kosten. Informeer daarom voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar of u recht heeft op een vergoeding. Op onze website kunt u de zorgvergoedingscheck doen.

Hoelang gaan implantaten mee?

Goed geplaatste implantaten gaan levenslang mee. Houd er wel rekening mee dat uw eet- en drinkpatroon, uw leefgewoontes en uw mondhygiëne van invloed zijn op de levensduur van implantaten.

Wie mag implantaten plaatsen?

Het plaatsen van implantaten wordt gedaan door een gespecialiseerd tandarts-implantoloog of een kaakchirurg. Een tandarts-implantoloog heeft een opleiding gevolgd op het gebied van implantologie en is geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging Orale Implantologie (NVOI).

Wat zijn de voordelen van implantaten?

Hieronder hebben wij de voordelen van implantaten opgesomd. De basis voor een duurzame vervanging van tanden en/of kiezen;

  • Implantaten hechten zich in het kaakbot waardoor ze zeer sterk zijn;
  • Implantaten worden niet aangetast door tandbederf. Het is echter wel noodzakelijk om uw gebit goed schoon te blijven houden en regelmatig op controle te komen ter controle van  (tandvlees)ontstekingen rondom het implantaat (peri-implantitis).
  • Het kaakbot slinkt minder hard t.o.v. een prothese

Zelf een vraag stellen

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer 020 420 4367 of vul het contactformulier in.

Afspraak maken voor implantaten

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij bespreken de mogelijkheden met u en plannen de afspraken voor het plaatsen van het implantaat. Bel het telefoonnummer 020 420 4367 of vul het onderstaande contactformulier in.