Een klikgebit is een uitstekende oplossing om verloren tanden en kiezen te vervangen. Wanneer u in de loop der jaren al uw tanden en kiezen verloren heeft, plaatst de tandarts een klikgebit. De mondprothese zit praktisch vastgeklikt en heeft een natuurlijke uitstraling. Met het klikgebit bent u weer in staat om te eten, te praten en uitbundig te lachen!
Tandartspraktijk Plantage Middenlaan
- Op maat gemaakt klikgebit als vervanging van uw tanden en kiezen
- Behandelplan op maat voor vakkundige gebitsrestauratie
- klikgebit of prothese met een levensduur van 5 tot 8 jaar
Heeft u geen eigen tanden of kiezen meer, dan is een klikgebit of een mondprothese op implantaten de uitkomst. Een klikgebit wordt op implantaten in uw mond geplaatst. Wilt u meer weten over het laten plaatsen van een klikgebit of wilt u direct een afspraak maken voor een consult? Neem dan contact met ons op via 020 420 4367 of via het contactformulier.
Behandeling
Wanneer u een klikgebit of prothese nodig heeft, komt u eerst langs voor een consult. De tandarts onderzoekt uw mond en bespreekt de mogelijkheden en kosten. Vervolgens maken we een afdruk van de onder- en bovenkaak om het klikgebit te vervaardigen.
Een klikgebit wordt op implantaten geplaatst. De tandarts plaatst de implantaten in uw kaak tijdens een operatieve ingreep. Het gebit klikt u hier gemakkelijk op vast.
Stap 1: Mondonderzoek en behandelplan
De tandarts voert tijdens de eerste afspraak een mondonderzoek uit om inzicht te krijgen in de gezondheid en de situatie van uw mond. Tijdens het consult bespreekt u uw klachten en wensen met de tandarts. Wij stellen vervolgens een persoonlijk behandelplan op en maken een begroting van de kosten.
Stap 2: Kaakafdrukken
De tandarts maakt met behulp van gips een afdruk van uw boven- en onderkaak. De tandarts stuurt deze afdrukken naar de tandtechnicus: die vervaardigt daarmee een prothese voor u. Ook vindt er een beetregistratie plaats.
Stap 3: Implantaten plaatsen
Het klikgebit wordt geplaatst op implantaten in uw kaak. Daarom plaatst de tandarts eerst de implantaten tijdens een operatieve ingreep. Voor het plaatsen van de implantaten plannen we enkele behandelingen in:
- Het plaatsen van de implantaten
- Het verwijderen van de hechtingen
- Controle van het genezingsproces
Uw mond geneest in acht tot twaalf weken, waarna de tandarts het klikgebit op de implantaten kan plaatsen. U vindt meer informatie over het plaatsen van implantaten op onze pagina over implantaten.
Stap 4: Mondprothese plaatsen
Na het genezingsproces vervaardigt het tandtechnisch laboratorium de tanden of kiezen voor het klikgebit. Indien de implantaten volledig zijn vastgegroeid en het klikgebit klaar is, plaatsen we de gebitsprothese. We verwijderen de genezingskapjes en klikken de prothese vast. De tandarts controleert tot slot of de vorm juist is, of uw gebit er natuurlijk uitziet en of het klikgebit uw spraak niet beïnvloedt. De levensduur van een klikgebit bedraagt vijf tot acht jaar. We informeren u graag uitgebreid over het onderhoud van de prothese.
Klikgebit of kunstgebit?
Klikgebitten en kunstgebitten vervangen uw tanden en kiezen wanneer u deze niet meer heeft. In het overzicht hieronder leest u meer over de voor- en nadelen van een klikgebit en een kunstgebit.
Voordelen van een klikgebit
- Eten gaat gemakkelijker met een klikgebit
- U kunt uitbundig lachen en praten: het gebit valt niet uit uw mond
- Klikgebitten veroorzaken bijna nooit drukplekken
- Uw gehemelte wordt vrijgehouden
Voordelen van een kunstgebit
- Een kunstgebit is goedkoper
- U hoeft geen implantaten te poetsen: u poetst het kunstgebit eenvoudig en snel
- U hoeft alleen naar de tandarts voor de jaarlijkse controle
Nadelen van een klikgebit
- Voor plaatsing is een operatieve ingreep nodig
- Er is een kleine kans dat implantaten niet vastgroeien
- U moet minimaal één keer per jaar naar de mondhygiënist of tandarts voor mondcontroles
Nadelen van een kunstgebit
- Een kunstgebit zit los in de mond
- Afbijten met de voortanden gaat moeizaam
- Praten en hard lachen kan lastig zijn
- Een kunstgebit kan drukplekken veroorzaken
Tarieven
De tarieven voor tandheelkundige zorg worden landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De exacte kosten zijn afhankelijk van uw gebitssituatie en wensen. Op basis van een uitgebreid mondonderzoek stelt de tandarts in samenspraak met u een passend behandelplan op, waarbij u een persoonlijke begroting ontvangt. Wilt u meer weten over de kosten, bekijk dan de volledige tarievenlijst.
Vergoeding van een klikgebit
Een klikgebit wordt meestal (gedeeltelijk) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. In sommige gevallen heeft u recht op vergoeding vanuit de basiszorgverzekering. U dient dan te voldoen aan de volgende voorwaarden:
- U heeft geen eigen tanden meer
- Een regulier kunstgebit biedt geen uitkomst
- Uw kaak biedt onvoldoende houvast voor een kunstgebit
Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van uw klikgebit of prothese.
Veelgestelde vragen over een klikgebit
Doet het plaatsen van een klikgebit pijn?
Een implantoloog plaatst de implantaten waar het klikgebit op vastklikt onder een plaatselijke verdoving. Door de verdoving voelt u weinig van de behandeling. Het is vergelijkbaar met een reguliere tandheelkundige ingreep. Na de behandeling kunt u wel wat pijn en zwelling ervaren. Met een coldpack en wat standaard pijnstillers kunt u de pijn aanzienlijk verlichten.
Hoe lang gaat een klikgebit mee?
De implantaten kunnen een leven lang meegaan. De prothese dient u na ongeveer vijf tot acht jaar te vervangen. Een goede mondhygiëne is wel een vereiste voor een optimale levensduur. Ons advies is ook om jaarlijks een controleafspraak bij de tandarts in te plannen voor het verwijderen van tandsteen rondom de steg (het deel waar het klikgebit op vastklikt).
Hoe moet u een klikgebit reinigen?
Een klikgebit is uitneembaar. Dat zorgt er ook voor dat de prothese eenvoudig schoon te houden is. U gebruikt hiervoor een speciale borstel en reinigingsmiddel. Gebruikt nooit gewone tandpasta bij het schoonmaken van het klikgebit. U kunt uw klikgebit hierdoor beschadigen.
Betaalt een verzekeraar de kosten voor een klikgebit?
Een verzekeraar zal de kosten voor een klikgebit onder bepaalde voorwaarden vergoeden. Er dient dan bijvoorbeeld sprake te zijn van een volledig tandeloze kaak waarbij een normale prothese (een kunstgebit) geen optie meer is. Bij elke verzekeraar gelden echter andere regels. Controleer dus goed uw polis en neem bij twijfel contact op met uw tandarts of uw verzekeraar.
Hoeveel implantaten heb ik nodig voor een klikgebit?
Dit is afhankelijk van de grootte van de prothese en van de vorm en de grootte van uw kaak. Bij een volledige prothese plaatsen we vaak vier of zes implantaten per kaak. De implantoloog bepaalt bij de eerste afspraak hoeveel implantaten u precies nodig heeft.
Afspraak maken voor een klikgebit
Heeft u vragen over een klikgebit of wilt u direct een afspraak maken? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 020 420 4367 of vul het onderstaande contactformulier in.