Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Kunstgebit Amsterdam

Lach weer vol zelfvertrouwen met een kunstgebit. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van gebitsprotheses en kunstgebitten. Onze vakkundige tandartsen voorzien u van een hoogwaardig kunstgebit waarbij de natuurlijke uitstraling en het draagcomfort centraal staan.

Tandarts Plantage Middenlaan

  • Tandheelkundig specialisten: ervaren tandartsen en implantologen
  • Persoonlijk behandelplan voor deskundige restauratie van uw gebit
  • Ruime openingstijden: op zaterdag geopend van 09.00 tot 16.00 uur

Wanneer u veelvuldig last heeft van ontstekingen in uw kaak, missende tanden of kiezen of wanneer uw eigen gebit niet meer te repareren is ontwerpt de tandarts een kunstgebit voor u. Hiermee kunt u alles doen wat u met uw eigen natuurlijke gebit ook kan. Bel 020 420 4367 om een afspraak te maken.

Behandeling

Het behandelplan voor een op maat gemaakt kunstgebit dat perfect in uw mond past omvat een vijftal behandelingen. Op deze manier zorgen we dat u kunt lachen, eten en praten terwijl uw gebit comfortabel zit en geen pijn veroorzaakt.

Gebitsafdruk

Tijdens de eerste afspraak maken we een gebitsafdruk met alginaat, een soort pasta. Met behulp van deze afdruk maken we in ons tandtechnisch laboratorium een afdruklepel die we gebruiken om een precisie afdruk te maken. Bij de tweede afspraak maken we een afdruk met de afdruklepel. Deze afdruk voorkomt dat de randen van het kunstgebit problemen veroorzaken. De tandarts voorziet de gipslepel van een laagje harde was die de spierhechting aangeeft. Met vloeibare siliconen maken we de definitieve gebitsafdruk.

Beetbepaling

Met behulp van gipsmodellen die we gemaakt hebben op basis van de siliconen gebitsafdruk doen we de beetbepaling. De tandarts maakt beetplaten die worden voorzien van een laagje was om de stand van uw kaken te registreren. Hiermee bepaalt hij de verhouding tussen uw boven- en onderkaak en de uiteindelijke plaatsing van uw tanden en kiezen. De tandarts bespreekt tijdens deze afspraak de gewenste vorm en kleur van de gebitselementen in het kunstgebit met u.

Prothese

Met een pasprothese bekijken we bij de vierde afspraak of het kunstgebit past, comfortabel zit en of alles naar wens is. Bent u tevreden met het resultaat, dan maakt de tandtechnicus uw kunstgebit af met kunststof. Na de vijfde afspraak, waarbij we kijken of de definitieve prothese goed past, krijgt u de prothese mee naar huis. In de eerste week zult u moeten wennen aan de het kunstgebit, maar mochten er pijnlijke plekken ontstaan in uw mond, dan neemt u contact met ons op voor het verhelpen van de pijn.

Kosten van een kunstgebit in 2024

De kosten van een kunstgebit verschillen per persoon, omdat iedere situatie uniek is en om een persoonlijke aanpak vraagt. Hieronder vindt u de meest voorkomende kosten voor een kunstgebit. Let op: Dit zijn niet alle kosten die verbonden zijn aan een kunstgebit. Voorafgaand aan de behandeling krijgt u een persoonlijke begroting van de kosten.

Voorbereiding op kunstgebit

P040 Toeslag voor individuele afdruk bij volledig kunstgebit€76,03
Volledig kunstgebit
P020 Volledig kunstgebit bovenkaak€211,20
P021 Volledig kunstgebit onderkaak€281,60
P022 Volledig kunstgebit boven- en onderkaak€457,61
Controle en reparatie kunstgebit
P023 Tijdelijk volledig kunstgebit, per kaak€140,80
P068 Reparatie volledig kunstgebit, zonder afdruk, per kaak€21,12
P069 Reparatie volledig kunstgebit, met afdruk, per kaak€56,32

Vergoeding van een kunstgebit

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van uw kunstgebit volledig. Elke vijf jaar heeft u recht op 75% vergoeding vanuit de basisverzekering. De extractie van tanden en kiezen wordt echter niet altijd vergoed. Doe de zorgvergoedingscheck of raadpleeg uw zorgverzekeraar voor de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Veelgestelde vragen

Lijkt een kunstgebit op mijn oorspronkelijke gebit?

De tandarts maakt een afdruk van uw kaak die wordt gebruikt voor het ontwerp van uw kunstgebit. Uw kunstgebit zal daardoor op uw oorspronkelijke gebit lijken. Indien wenselijk is het mogelijk om de stand en kleur van uw kunstgebit zelf te kiezen. Tijdens een consult wordt dit uitgebreid met u besproken.

Moet ik mijn overgebleven tanden laten trekken?

Het is niet altijd nodig om overgebleven tanden te trekken. Wanneer u nog in het bezit bent van genoeg gezonde tanden, kunnen we namelijk ook kiezen voor een gedeeltelijke prothese. Bij een volledig kunstgebit is het wel noodzakelijk om alle tanden te trekken. Dit gebeurt onder verdoving, zodat u geen pijn ervaart.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit?

Wij raden u aan na iedere maaltijd uw mond te spoelen en met een tandenborstel uw kunstgebit schoon te maken. Poets ook uw kaken en gehemelte met tandpasta of lauw water om ontstekingen in uw mond te voorkomen.

Uw gebitsprothese kunt u reinigen met zeep of speciale schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor het kunstgebit. ’s nachts legt u uw kunstgebit in een bakje koud water zodat het niet uitdroogt.

Schoonmaakproducten zoals tandpasta, bleek of bruistabletten kunt u beter vermijden. Deze middelen zijn schadelijk voor uw kunstgebit. Het gebruik van warm of heet water wordt afgeraden.

Is kleefpasta noodzakelijk voor mijn kunstgebit?

U heeft in principe geen kleefpasta nodig als uw kunstgebit niet los zit. Wanneer dit wel het geval is, kan kleefpasta een goede tijdelijke oplossing zijn. Echter, we adviseren u wel contact met ons op te nemen om uw kunstgebit te laten repareren door onze specialisten. Uw gebitsprothese past zo weer perfect.

Is pijn bij een nieuw kunstgebit normaal?

Bij een nieuw kunstgebit kan het voorkomen dat u in het begin pijn ervaart. Voor een optimaal resultaat is het van belang dat u uw nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u er direct mee probeert te praten en eten. Indien de pijn aanhoudt neemt u contact met ons op.

Moet mijn kunstgebit ’s nachts uit?

Om uw kaken rust te geven is het raadzaam om het kunstgebit ’s nachts uit te doen. Uw gebitsprothese kunt u het beste bewaren in een prothesebakje met water, zo voorkomt u uitdroging.

Waarom moet ik regelmatig op controle komen voor mijn gebitsprothese?

Na verloop van tijd slinken de kaken. Hierdoor kan uw kunstgebit los gaan zitten of leiden tot pijnklachten. Door regelmatig op controle te komen kunnen problemen worden voorkomen en kan – indien nodig – de pasvorm worden aangepast.

Mijn kunstgebit is gebroken. Wat nu?

Indien uw kunstgebit gebroken is, neemt u direct contact met ons op. In veel gevallen kunnen we de reparatie snel uitvoeren. Ga in ieder geval niet zelf lijmen of de prothese bewerken.

Wat te doen bij een loszittend kunstgebit?

Uw kaken kunnen gaan krimpen door ontbrekende tanden of kiezen. Er bestaat een kans dat uw prothese los gaat zitten, omdat het kunstgebit niet mee krimpt. Neem contact met ons op wanneer u deze klachten ervaart. We verhelpen uw probleem graag door het aanbrengen van een speciale voering.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Afspraak maken voor een kunstgebit

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Wij bespreken de mogelijkheden met u en plannen de afspraken voor het ontwerpen en plaatsen van het kunstgebit. Bel het telefoonnummer 020 420 4367 of vul het onderstaande contactformulier in.