Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Gnathologie

Pijn bij het kauwen en pijnlijke kauwspieren worden vaak veroorzaakt door overbelasting van het kaakgewricht en de kauwspieren.

Bij een gnathologische behandeling – ook kaakgewrichtsbehandeling genoemd – onderzoeken we uw kaakklachten en stellen we een persoonlijk behandelplan op.

Een kaakgewrichtsbehandeling helpt bij de volgende klachten:

 • Pijn bij het kauwen
 • Pijn bij kaakgewrichten
 • Pijnlijke of vermoeide kauwspieren
 • Beperkte of scheve mondopening
 • Kaakgewrichtsgeluiden bij het kauwen
 • Slaapapneu en tandenknarsen

Joyce uit Amsterdam: Al langere tijd liep ik met pijn in mijn kaak rond. Ik had verder ook last van hoofdpijn, oorsuizen en nekklachten. Ik wist niet dat dit allemaal verband met elkaar had. Bezoeken bij verschillende dokters leverde niks op, tot ik naar jullie werd doorverwezen. Vanaf het eerste moment voelde ik mij gehoord en ook tijdens en na de behandeling heb ik mij erg op mijn gemak gevoeld. Alle vragen worden vriendelijk en zorgvuldig beantwoord. Inmiddels zijn al mijn klachten verdwenen.
Bekijk meer klantervaringen

Kaakgewrichtsbehandeling in stappen

Tijdens een intakegesprek worden uw klachten besproken, gevolgd door een zorgvuldig onderzoek naar de oorzaken van uw kaakklachten. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Stap 1: Klachten bespreken tijdens consult

Allereerst krijgt u een vragenlijst bij binnenkomst in de praktijk. De antwoorden op deze vragenlijst geven ons een goed beeld van uw gnathologische klachten. Tijdens het consult heeft u de mogelijkheid om uw antwoorden toe te lichten en vragen aan ons te stellen. Daarna volgt een onderzoek naar de oorzaken van uw klachten.

Stap 2: Onderzoek naar de oorzaak van kaakklachten

Er zijn veel verschillende methoden en hulpmiddelen om de oorzaken van uw klachten te onderzoeken. Methoden die wij gebruiken zijn beetregistratie, meting van spieractiviteit en bewegingsregistratie. Naar aanleiding van het onderzoek worden de verschillende behandelmogelijkheden toegelicht en geven we u advies over de behandeling die voor u het meest geschikt is. Naar aanleiding van dit gesprek wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld.

Stap 3: Gnathologische behandeling

Pijn in en rond de kaak wordt vaak veroorzaakt door overbelasting van het kaakgewricht of de kauwspieren. De tandarts kan het gebit bijslijpen of opnieuw opbouwen, zodat kauwbewegingen beter mogelijk zijn. In veel gevallen wordt gekozen voor het opnieuw opbouwen van het gebit, zoals bij front-hoektandbegeleiding.  Daarnaast wordt een opbeetplaat – ook wel splint of occlusale spalk genoemd – regelmatig gebruikt om kaakklachten te verhelpen. Een opbeetplaat is een uitneembaar plaatje dat u vaak ’s nachts en soms ook overdag draagt. Met een opbeetplaat vermindert u het tandenknarsen. Daarnaast zijn uw kaakspieren met een opbeetplaat beter in staat om te ontspannen. De tandarts kan er ook voor kiezen om u spieroefeningen te laten doen en helpt u indien nodig om bepaalde kauwbewegingen af te leren. Niet alle klachten zijn door de tandarts te verhelpen. Daarom wordt u in sommige gevallen doorverwezen naar een kaakchirurg, fysiotherapeut of psycholoog.

Controle afspraak

Afhankelijk van het type behandeling en de ernst van de aandoening, vinden er vervolgafspraken plaats om u verder te begeleiden bij de behandeling. Daarnaast staan wij u natuurlijk ook graag te woord via 020 420 4367 of info@tandartsplantagemiddenlaan.nl als u na de behandeling vragen heeft.

Oorzaken van een pijnlijke kaak

Kaakklachten ontstaan vaak door overbelasting van kauwspieren of het kaakgewricht. Deze overbelasting treedt op als u onbewust verkeerde mondgewoontes heeft ontwikkeld. Mensen met gnathologische klachten hebben vaak onbewust de gewoonte om hun kiezen op elkaar te klemmen of te tandenknarsen. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts en wordt regelmatig veroorzaakt door stress. Als u langdurig in een stresssituatie verkeert, kunnen de kaakklachten toenemen. Kaakklachten worden vaak veroorzaakt door:

 • Tandenknarsen
 • Kiezen op elkaar klemmen
 • Medicatie
 • Slaaphouding
 • Gebruik van kauwgom
 • Verkeerd gebruik van kauw-, hals of nekspieren
 • Lipbijten
 • Pennen bijten
 • Nagelbijten

Door de hierboven genoemde gewoonten kunnen acute pijnklachten in de kauwspieren of het kaakgewricht ontstaan. Bij langdurige pijn straalt de pijn ook uit naar het oor of in het gezicht.

Splint

In sommige gevallen wordt een opbeetplaat of splint gebruikt om de klachten weg te nemen. Door het aanmeten van een splint blijft er ruimte over tussen uw onder- en bovenkaak, waardoor het kaakgewricht ontlast wordt. Daarnaast helpt een opbeetplaat bij het afleren van verkeerde mondgewoonten (parafuncties).

Behandelmethoden

Er zijn veel verschillende manieren om kaakklachten te verhelpen. Een gnathologische behandeling kan bestaan uit:

 • Het afleren van verkeerde mondgewoonten
 • Oefeningen voor de kaakspieren of het kaakgewricht uitvoeren
 • Advies over de juiste manier van eten en kauwen
 • Advies over het vermijden van overbelasting van uw kaakgewricht
 • Stabiliseren van uw beet door een opbeetplaat
 • Massage van de kauwspieren

Wat kost een behandeling aan uw kaakgewricht in 2024?

De tarieven voor een gnathologische behandeling worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) in opdracht van de overheid. Hieronder vindt u de tandartstarieven in 2024. Hoeveel de gnathologie behandeling precies kost is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Daarom neemt de tandarts-gnatholoog de tijd om de behandeling met u te bespreken. Naar aanleiding van het consult stelt hij een persoonlijke begroting op.

Onderzoek en consult

 

G21Functieonderzoek kauwstelsel€ 126,72
G22Verlengd onderzoek OPD€ 253,44
X21Kaakoverzichtsfoto€ 84,48
C013Studiemodellen t.b.v. behandelplan, excl. techniekkosten€ 35,20

Beetbepaling en registratie

G10Niet-standaard beetregistratie€ 105,60
G11Scharnierasbepaling€105,60
G12Centrale relatiebepaling€ 98,56
G13Protrale/laterale bepalingen€ 70,40
G14Instellen volledig instelbare articulator, pantograaf en registratie€ 633,61
G15Toeslag voor het behouden van beethoogte€ 35,20
G16Therapeutische positiebepaling€ 35,20
G20Beetregistratie intra-oraal€ 70,20

Therapie en behandeling bij kaakgewrichtsklachten

G62Stabilisatieopbeetplaat€ 190,08*
G65Indirect planmatig inslijpen€ 387,21
G33Aanbrengen front/hoektandgeleiding€ 70,40

Bekijk hier de volledige tarievenlijst.

Vergoeding gnathologie

Voornamelijk bij ernstige aandoeningen is een vergoeding vanuit de basisverzekering mogelijk. De kosten voor de behandeling worden in dat geval wel eerst verrekend met uw eigen risico. Als de aandoening niet ernstig is, dan vallen de kosten van een kaakgewrichtsbehandeling onder een aanvullende tandartsverzekering. In dit geval gaan de kosten voor de behandeling niet van uw eigen risico af. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie over de vergoeding van een kaakgewrichtsbehandeling.

Veelgestelde vragen

Worden de kosten voor gnathologie vergoed door de verzekeraar?

Tot 18 jaar worden alle kosten voor gnathologie vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer u ouder bent dan 18 jaar, dan dient u aanvullend verzekerd te zijn. Vergoeding van gnathologie is wel altijd afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Heb ik een verwijzing nodig om een afspraak te maken bij de gnatholoog?

Een gnatholoog werkt in principe alleen op verwijzing. U heeft dus wel altijd eerste een afspraak met een reguliere tandarts. Omdat Tandartspraktijk Plantage Middenlaan zelf een gespecialiseerde gnatholoog in dienst heeft, hoeft u echter niet naar een andere praktijk. U wordt dus behandeld in de praktijk die u gewend bent.

Afspraak maken voor een gnathologische behandeling

Komen de genoemde klachten u bekend voor? Maak direct een afspraak om uw gnathologische klachten te bespreken door te bellen naar 020 420 4367 of door te mailen naar info@tandartsplantagemiddenlaan.nl.

Ervaringen van onze patiënten

Hanna Vermeulen uit Amsterdam: Een aantal jaren geleden ben ik in Amsterdam gaan wonen en sindsdien zit ik bij deze tandarts. Alle afspraken zijn erg goed bevallen. Ze nemen echt de tijd om alles aan je uit te leggen en de praktijk is schoon en netjes. Daarnaast zijn ze goed bereikbaar, dat is ook erg prettig.

P. van Weert uit Amsterdam: Ondanks mijn verhuizing naar een andere stad ben ik bij deze tandarts gebleven en ik wil hier nooit meer weg. Ik word vriendelijk geholpen en er is veel aandacht en begrip voor mijn persoonlijke situatie. Ik heb een tijd last gehad van oorsuizen en pijn bij het kauwen, maar dat is nu al 2 jaar verleden tijd!
Bekijk meer klantervaringen

Afspraak maken

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze gnathologische behandeling via het telefoonnummer 020 420 4367 of via het onderstaande contactformulier.