Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Ontstoken tandvlees

De gezondheid van uw tandvlees is niet alleen van invloed op de conditie van uw tanden en kiezen, maar heeft ook effect op uw algemene welzijn. Laat daarom regelmatig de gezondheid van uw tandvlees controleren door onze mondhygiënisten.

  • Voorkom verdere tand- en mondproblemen
  • Altijd een persoonlijk behandelplan
  • Mondhygiënistes gespecialiseerd in ontstoken tandvlees behandelen

 

Om uw gebit en tandvlees in optimale conditie te houden, adviseren we u om minimaal twee keer per jaar een bezoek te brengen aan onze tandartsen en mondhygiënisten. Uiteraard kunt u deze afspraken combineren, zodat u minder tijd kwijt bent. U plant een bezoek in door te bellen naar 020 420 4367 of ons een bericht te sturen via het contactformulier.

Maak een afspraak Bel: 020 420 4367

Symptomen van ontstoken tandvlees

Wanneer uw tandvlees ontstoken is, kan de ontsteking op één plek zitten of verspreid door uw mond. De symptomen van een tandvleesontsteking zijn:

  • rood en gezwollen tandvlees;
  • bloed tijdens of na poetsen, flossen en tanden stoken;
  • een slechte adem;
  • pijn bij het aanraken van het tandvlees.

 

Veel mensen hebben geen last van pijnklachten door ontstoken tandvlees. Als u uw gebit niet regelmatig laat controleren, kan een ontsteking zich hierdoor langzaam uitbreiden. Een ernstige ontsteking kan uw tanden, kiezen en kaakbot aantasten.

Hoe ontstaat een ontsteking van het tandvlees?

Door eten, drinken, speeksel en bacteriën vormt zich dagelijks een laagje tandplak op uw tanden en kiezen. Tandplak die zich op de overgang van uw tand of kies naar het tandvlees bevindt kan, wanneer deze voor een lange tijd blijft zitten, zorgen voor een ontsteking. Wanneer u echter dagelijks uw tanden goed poetst en reinigt met ragers, flosdraad of tandenstokers, krijgt de tandplak geen kans om uw tandvlees aan te tasten.

Waarom heeft de ontsteking invloed op de algehele gezondheid?

Als uw tandvlees ontstoken is, zitten er meer bacteriën dan normaal in uw mond. Doordat u deze doorslikt, komen ze in uw maag terecht en vervolgens in uw bloed. Uw immuunsysteem moet harder werken om gezond te blijven, waardoor er minder energie overblijft voor andere lichaamsprocessen.

Ontstoken tandvlees behandelen

Door uw tanden en kiezen dagelijks goed schoon te maken, krijgt tandplak geen kans om de gezondheid van uw tandvlees aan te tasten. Wanneer uw tandvlees licht ontstoken is, noemen we dit gingivitis. Bij een ernstige ontsteking spreken we van parodontitis.

Licht ontstoken tandvlees

Als uw tandvlees slechts licht ontstoken is, kunt u dit zelf verhelpen door uw tanden beter te reinigen. Op basis van de hoeveelheid ruimte tussen uw tanden en kiezen, adviseert de mondhygiënist u om flosdraad, tandenstokers of ragers te gebruiken.

Ernstig ontstoken tandvlees

Als de tandplak zich heeft ontwikkeld tot tandsteen, verwijdert de mondhygiënist deze met speciale instrumenten. Zodra de tandplak is weggehaald, zal het tandvlees zich weer herstellen. Soms is het kaakbot aangetast. In dit geval wordt de ontsteking operatief verwijderd door een tandarts of parodontoloog.

Tarieven en vergoeding door zorgverzekeraar 2020

Een tandvleesbehandeling bij de mondhygiënist bestaat vaak uit een onderzoek en een aantal speciale reinigingen voor het verwijderen van tandplak en tandsteen. Deze behandelingen vallen niet onder de basisverzekering. Hierdoor ontvangt u alleen een vergoeding van uw zorgverzekeraar als u aanvullend verzekerd bent. In onderstaande tabel vindt u de prijzen van een aantal veelvoorkomende behandelingen voor ontstoken tandvlees.

M01Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 min€ 13,07
M03Gebitsreiniging, per 5 min€ 13,07
M40Fluoridebehandeling€ 14,58
T22Grondig reinigen wortel, standaard€ 23,32
T11Onderzoek van het tandvlees met pocketstatus€ 154,51
T12Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus€ 169,09

Afspraak maken

Plan een afspraak in bij een van onze mondhygiënistes door te bellen naar 020 420 4367 of onderstaand contactformulier in te vullen.