Tandartspraktijk Plantage Middenlaan
Telefonische afspraak
020 420 4367
Openingstijden
Maandag 08:00 21:30
Dinsdag 08:00 17:30
Woensdag 08:00 21:30
Donderdag 08:00 17:30
Vrijdag 08:00 17:30
Zaterdag 09:00 16:00
Zondag 10:00 15:00

Kindertandheelkunde

Bij Tandarts Plantage Middenlaan zijn uw kinderen van harte welkom. Wij zijn een echte gezinspraktijk en besteden extra aandacht aan kinderen. De meeste gaatjes ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar, dus nemen wij de tijd om het kindergebit goed te in de gaten te houden en te beschermen tegen gaatjes.

  • Deskundig team van tandheelkundig specialisten
  • Extra tijd en aandacht voor kinderen
  • Begrijpelijke uitleg voor uw kind

Maak een afspraak Bel:020 420 4367

Eerste bezoek aan de tandarts

Kinderen zijn nooit te jong om mee te gaan naar een tandartsbezoek. Het kind kan op jonge leeftijd spelenderwijs kennis maken met de tandarts en de omgeving. Wij adviseren om een kind vanaf 2 jaar mee te nemen, zodat het kind rustig kan wennen aan de situatie. Wanneer uw kind zich op zijn gemak voelt in de behandelkamer, stelt de tandarts voor om plaats te nemen in de behandelstoel. Mogelijk controleert hij op dit moment voor het eerst het gebit van uw kind en telt de tanden en kiezen.

Periodieke controle bij kinderen

Zodra uw kind gewend is geraakt aan de tandarts voeren we periodieke controles uit. Bij deze controles onderzoeken we de algehele gezondheid van het kindergebit en tellen we de tanden en kiezen. Ons team geeft tips voor het tandenpoetsen, over voedingsmiddelen en over het effect van eten en drinken op het gebit. Dit doen wij op een begrijpelijke en speelse manier.

Gaatjes vullen

Bij de periodieke controle onderzoekt de tandarts het gebit van uw kind op gaatjes. Ontstaat er een gaatje, dan gaat hij hier zorgvuldig mee om. De tandarts neemt de tijd om het ontstaan en het vullen van het gaatje op een begrijpelijke manier met u en uw kind te bespreken. We communiceren op een open, eerlijke en begrijpelijke manier met uw kind, zodat uw kind weet wat er gaat gebeuren. Daarmee voorkomen we dat het kind onnodig bang wordt voor de tandarts.

Maak een afspraak Bel: 020 420 4367

Tanden wisselen

De eerste nieuwe kiezen komen door wanneer uw kind 5 à 6 jaar oud is. Deze kiezen komen door achter de laatste kiezen van het melkgebit. Dit gebeurt vaak zonder dat uw of uw kind het merkt, want er vallen geen melkkiezen uit bij het doorkomen van deze kiezen. Het wisselen van de rest van de tanden en kiezen valt wel op: bij het doorkomen van een nieuwe tand of kies valt er een melktand of –kies uit. Een kind is ongeveer 13 jaar wanneer alle tanden en kiezen gewisseld zijn. Daarna komen er nog twee grote kiezen door. Tussen de 18 en 24 jaar komen er nog vier verstandskiezen door achter in de mond.

Preventieve behandelingen voor kinderen

De tandarts voert preventieve behandelingen uit om de gezondheid van de mond te behouden en het ontstaan van gaatjes te voorkomen. Vooral bij kinderen is dit belangrijk, omdat zij het grootste risico lopen om gaatjes te krijgen.

Tanden en kiezen sealen

Pas doorgebroken kiezen hebben diepe groeven. In deze groeven blijven gemakkelijk voedselresten en bacteriën achter. Deze bacteriën veroorzaken gaatjes in de kies. Zelfs goed tandenpoetsen is in dit geval niet voldoende, omdat de groeven te diep zijn om goed te reinigen met een tandenborstel. De tandarts sealt de bovenkant van de kies door een dun laagje kunsthars of fluoridehoudend cement op de groeven te plaatsen. Dan kunnen er geen bacteriën en voedselresten achterblijven.

Fluoridebehandeling

Fluoride zorgt voor sterkere tanden en kiezen. Daarom bevatten veel tandpasta’s fluoride. Te veel fluoride is niet goed voor uw tanden, dus tandpasta’s bevatten een lage concentratie fluoride. Het Ivoren Kruis geeft het volgende advies voor het gebruik van fluoride bij kinderen:

  • 0 en 1 jaar oud: Zodra de eerste tand doorbreekt één keer per dag met fluoride peutertandpasta poetsen.
  • 2 tot 4 jaar oud: Twee keer per dag met fluoride peutertandpasta poetsen.
  • 5 jaar en ouder: Twee keer per dag met fluoridetandpasta voor volwassenen poetsen.

Soms heeft een kind regelmatig gaatjes of ontstaat er tanderosie. Dan voert de tandarts een aanvullende fluoridebehandeling uit bij uw kind, zodat de tanden en kiezen sterker worden en minder gevoelig zijn voor gaatjes.

Vergoeding van tandartsbehandelingen voor kinderen

De meeste tandheelkundige behandelingen worden vergoed vanuit de basisverzekering voor kinderen tot 18 jaar. Uw zorgverzekeraar vergoedt de kosten van periodieke controles, preventie en behandelingen. Beugels, kroon- en brugwerk worden echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Heeft u een aanvullende verzekering, dan vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten vaak wel. Informeer bij uw verzekeraar naar de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding.

Recensies over kindertandheelkunde

“Ik neem mijn dochter al mee naar de tandarts sinds ze anderhalf is. De tandarts vroeg of ze in de stoel wilde zitten en bekeek zonder problemen haar tanden. Ze is nu drie en is helemaal niet bang voor de tandarts.” – Isa

“Super tandarts voor kinderen!” – Dries

“Na de fluoridebehandeling hebben mijn kinderen geen last meer gehad van gaatjes. Fijn dat het zo eenvoudig kon worden opgelost” – Manouk

Afspraak maken voor kindertandheelkunde

Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak voor u en uw kind.
Bel het telefoonnummer 020 420 4367 of vul het onderstaande contactformulier in.

bel: 020 420 4367

Naam*
Telefoonnummer*
E-mailadres*
Vraag/ opmerking*

Niet leesbaar? Verander tekst