Plantage Middenlaan 1-H, 1018 DA Amsterdam

Angsttandarts

De angsttandarts van Tandartspraktijk Plantage Middenlaan in Amsterdam heeft veel ervaring in het behandelen van cliënten die angstig zijn voor de tandarts. Van een afspraak bij de tandarts krijgt twee op de vijf Nederlanders het bij de gedachte alleen al benauwd. Ruim 800.000 Nederlanders stellen een controle zelfs uit wanneer ze klachten hebben.

Vroeg of laat worden mensen met angst voor de tandarts ingehaald door tandproblemen, zoals gaatjes en teruggetrokken tandvlees. Hiermee blijven rondlopen is niet alleen slecht voor het gebit; u krijgt ook last van andere klachten. Een periodiek bezoek aan de tandarts voorkomt dat u een intensieve of complexe behandeling nodig heeft.

Voordelen van een angsttandarts:

 • Neemt de tijd en legt u stap voor stap de behandeling uit
 • Duidelijke communicatie voor, tijdens en na de behandeling
 • Op uw eigen tempo uw angst overwinnen
 • Vriendelijke en ervaren tandartsen
 • Diverse verdovingen mogelijk

Bent u benieuwd of de angsttandarts voor u de geschikte oplossing is? Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Nieuwe cliënten schrijven zich eenvoudig online in. We helpen u graag van uw angsten af!

Jannie Uitdoorn uit Amsterdam: Lang heb ik het bezoek aan de tandarts uitgesteld. Alleen al bij het idee om in die stoel te moeten liggen, liepen de rillingen over mijn lijf. Tot ik van de angsttandarts hoorde. Ik besloot de stap te zetten en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog zo blij mee! Mijn angst is vele malen minder en mijn gebit ziet er weer prachtig uit.
Bekijk meer klantervaringen

De oorzaken van tandartsangst

U bent lang niet de enige met angst voor de tandarts. Houd uzelf dan ook niet voor dat het vreemd is. Veel angstige patiënten geven aan vooral angst te kennen voor verdovingen en boren. Ze zijn bang de gehele behandeling pijn te hebben. Vaak ontstaan deze angsten door eerdere vervelende ervaringen bij de tandarts. Daarnaast komt angst voor de tandarts regelmatig voort uit schaamte en onzekerheid over de staat van het gebit. Maakt u zich hier niet druk om. De angsttandartsen van Tandartspraktijk Plantage Middenlaan helpen u juist graag aan een gezond gebit en een tandartsbehandeling zonder angst.

Overwin uw angst met onze tips

Breekt het zweet u alweer uit als u nadenkt over uw volgende behandeling bij de tandarts? Overwin uw angst met onderstaande tips:

 • Onthoud allereerst goed dat de tandheelkundige techniek de laatste jaren sterk is ontwikkeld. We kunnen tegenwoordig dan ook bijna alle behandelingen vrijwel volledig pijnloos uitvoeren.
 • Voer voor de behandeling ontspannende oefeningen uit om uw zenuwen te verminderen.
 • Vermijd cafeïnehoudende dranken, omdat deze middelen het gevoel van stress versterken.
 • Zoek afleiding door bijvoorbeeld naar uw lievelingsmuziek te luisteren.
 • Vraag uw partner of familielid mee te gaan naar de tandarts. Dit zorgt in veel gevallen voor een prettig en veilig gevoel.
 • Spreek met de tandarts een duidelijk stopteken af.
 • Vraag de tandarts als u dit fijn vindt om een spiegel, zodat u tijdens de behandeling in de gaten kunt houden wat er gebeurt.

Angsttandarts en periodieke controle

Het is belangrijk om twee keer per jaar een bezoek te brengen aan de tandarts om gebitsproblemen te voorkomen. De angsttandarts bekijkt tijdens een periodieke controle de gezondheid van uw gebit en voert indien nodig behandelingen uit. Zo verkleinen we de kans op intensieve behandelingen.

De angstbehandeling

Iedereen die bang is voor de tandarts verdient een aangepaste behandeling. We streven ernaar een behandeling bij de tandarts voor u zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. We nemen tijdens de angstbehandeling dan ook alle tijd en aandacht voor u. Vooraf bespreken we uitgebreid uw angsten, wensen en klachten, zodat we hier gedurende de behandeling op kunnen inspelen. Om u alvast te informeren over onze werkwijze, leest u hieronder de verschillende stappen die u ondergaat tijdens een angstbehandeling. We bereiden u zo alvast voor op wat u te wachten staat en hopen daarmee enige angst weg te nemen.

Stap 1: het kennismakingsgesprek

We starten altijd met een intakegesprek waarbij we kennis met elkaar maken. Tijdens een eerste afspraak voeren we nooit een behandeling uit. We bekijken enkel uw gebit en maken röntgenfoto’s. Op deze manier went u rustig aan het bezoek bij de tandarts en krijgt de tandarts een goed beeld van uw gebit en angsten. Geef ook gerust aan wanneer u bang bent voor bepaalde tandartsgereedschappen of behandelingen. De angsttandarts kan hier rekening mee houden. De tandarts stelt tijdens het eerste gesprek samen met u een behandelplan op maat op.

Stap 2: de angstbehandeling

We vinden het bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan belangrijk pas te starten met de behandeling wanneer u daar zelf klaar voor bent. We plannen dan ook pas een tweede consult in indien u hier volledig achterstaat. Tijdens de behandeling houden we rekening met uw angsten en plannen we diverse pauzes in. Daarnaast spreken we indien u dit prettig vindt vooraf aan de behandeling een stopteken af. U geeft zo eenvoudig aan wanneer het u even te veel wordt en er een extra pauzemoment nodig is. Zijn er andere zaken die voor u kunnen bijdragen aan een prettige ervaring? Geef dit dan vooral door aan de angsttandarts, zodat hij hier rekening mee kan houden.

Stap 3: het vervolgtraject

Na de eerste behandeling bespreken we het vervolgtraject met u. Dit traject heeft als doel het onderhouden van uw gebit en het verminderen van uw angsten voor de tandarts. Stap voor stap op uw eigen tempo werken we zo toe naar een gezond gebit en een tandartsbehandeling zonder angst!

Jolanda van Horen uit Amsterdam: Al ruim twee jaar was ik niet bij de tandarts geweest. Tot een van mijn tanden plots afbrak. Ik moest wel, want ik wilde niet rondlopen met een halve tand. Tandartspraktijk Plantage Middenlaan wees mij op de angsttandarts. De tandarts nam alle tijd voor mij en legde exact uit wat hij ging doen. Ik vond dit zo prettig dat ik zelfs alweer een periodieke controle heb durven inplannen.
Bekijk meer klantervaringen

Verdovingen bij de angsttandarts

Tegenwoordig voeren we dankzij moderne technieken vrijwel elke behandeling volledig pijnloos uit. Voor de behandeling geeft de tandarts u een klein prikje op de plaats van de ingreep. Dankzij deze verdoving voelt u geen pijn bij bijvoorbeeld het vullen van een gaatje of het trekken van een kies. Ook werken we bij Tandarts Plantage Middenlaan met een bijzondere verdovingsmethode: computer geassisteerde anesthesie. Tijdens een eerste consult bespreekt de angsttandarts de mogelijke verdovingstechnieken uitgebreid met u. U stemt de behandeling zo volledig af op uw wensen.

The Wand: computer-geassisteerde anesthesie

Computer-geassisteerde anesthesie is een van de nieuwste technieken op het gebied van verdovingen. We maken voor de verdoving gebruik van The Wand, zodat u nagenoeg geen pijn ervaart tijdens de behandeling. In vergelijking met het geven van een klein prikje zorgt deze efficiënte en comfortabele verdoving voor minder angst. Daarnaast heeft deze verdoving als voordeel dat u na de behandeling niet naar huis gaat met een gevoelloze mond.

Kosten angsttandarts 2024

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelt jaarlijks alle tarieven voor tandheelkundige zorg vast. De kosten voor de angsttandarts zijn gelijk aan de kosten van de ‘reguliere’ tandarts. Hieronder vindt u de prijzen van veelvoorkomende behandelingen.

Diagnostisch onderzoek
C002 Periodieke controle€26,75
C003 Probleemgericht consult€26,75
Preventieve mondzorg
M01 Preventieve mondzorg en/of instructie, per vijf minuten€15,78
M02 Consult voor evaluatie van preventie, per vijf minuten€15,78
M03 Gebitsreiniging, per vijf minuten€15,78
Verdoving
A15 Plaatselijke verdoving€9,15

Bekijk hier de volledige tarievenlijst.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Tot de leeftijd van 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de meeste tandheelkundige behandelingen bij een angsttandarts vanuit de basisverzekering. Wanneer u 18 jaar of ouder bent krijgt u enkele behandelingen vergoed indien u aanvullend verzekerd bent. Doe de zorgvergoedingcheck of neem contact op met uw zorgverzekeraar en kom erachter wat in uw situatie geldt.

Kennismaken met de angsttandarts

Cliënten die bang zijn voor de tandarts bieden we altijd eerst een intakegesprek met onze angsttandarts aan. Tijdens dit intakegesprek bekijkt de tandarts uw gebit en neemt hij eventuele verdere stappen van de behandeling(en) aandachtig door. Ook bespreken we hoe uw angst is ontstaan en hoe deze angst zich uit. We houden hier gedurende de behandeling rekening mee. Neem voor het maken van een vrijblijvende afspraak contact met ons op door te bellen naar 020 420 4367. Heeft u vragen over het intakegesprek of de angsttandarts? Stel uw vragen hieronder. We staan u graag te woord!

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik me inschrijven bij de angsttandarts?

Om een afspraak te maken met de angsttandarts schrijft u zich in als cliënt bij Tandartspraktijk Plantage Middenlaan. Geef bij uw inschrijving aan dat u last heeft van angst voor de tandarts. Wij zorgen er vervolgens voor dat de tandarts de tijd voor u neemt en rekening houdt met uw angst. Pas wanneer u er klaar voor bent, starten we de behandeling.

Voor welke behandelingen kan ik naar een angsttandarts?

Een angsttandarts voert dezelfde behandelingen uit als een reguliere tandarts. Het enige verschil is dat de angsttandarts ervaring heeft met angstige cliënten. De tandarts zal meer tijd voor de behandeling inplannen en ervoor zorgen dat u volledig op uw gemak bent.

Kost een behandeling bij een angsttandarts meer?

Nee. Tandartstarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). U betaalt dus altijd hetzelfde voor een behandeling, ook als u de behandeling laat uitvoeren door een angsttandarts.

Neem contact op

Neem voor een afspraak contact met ons op via het telefoonnummer 020 420 4367 of stel ons een vraag via het onderstaande contactformulier.